04 June 2008

За диетите

Нека ви издам една тайна - от диета не се отслабва. От никоя диета.
Всяка диета е с определен срок - никой не може да кара цял живот на две кисели млека дневно. Значи - правите диетата Х, минават месец, два, пет, отслабвате еди-колко си килограма и сте щастливи. А после, питам аз? Не можете да продължите с киселите млека, значи трябва да ядете друго. Ако се върнете към старите си навици, пак ще станете както преди. Тогава - какво е решението според вас? Нова диета с повече калории ли? Ами точно тогава стресирания ви организъм, като види малко повечко храна, ще започне да трупа запаси. Защото организма малко се интересува какво мислите за него - той е програмиран да оцелява. Ако организма се страхува, че ще настъпи глад, той ще започне да трупа запаси при всяка възможност.
Искате ли да отслабнете - трябва да си промените навиците завинаги. Първо трябва да видите защо сте дебели - кофти храна ли, малко движение ли, мързел ли. Като намерите причината - променете я. Така няма никаква опасност да си останете със старите навици.
Не можете да давате малко храна на организма си, защото той ще помисли, ще настъпва глад и ще трупа запаси при всяка възможност.
Изчислете си колко калории са ви необходими за подържане на сегашното ви тегло (калкулатори из нета колкото искате), махнете от тях 200 - 500, в зависимисто колко трябва да отслабнете, и не падайте под тези калории за да не стресирате организма. Но обикновено минималния минимум на ден е 1400 калории.

No comments: